Wat iedereen zou moeten proberen uit BDSM: Communicatie en Aftercare

Communicatie is in BDSM heel belangrijk en ook volstrekt normaal. Voor een sessie duidelijk aan elkaar uitspreken wat je wel en wat je niet fijn vindt, wat voor jou een limiet is et cetera. En tijdens de sessies kijk je als dominant ook goed naar de reacties. Na de sessie is er aftercare, waarbij je weer even kan ‘landen’ en checkt of je speelpartner okay is. Ook voor vanilla stelletjes is hier veel te leren volgens psychologe Liz Powell.

‘Communicatie is essentieel in gezonde en plezierige kinky relaties’ zegt de psychologe en auteur van het boek ‘Building Open Relationships’ tegen self.com. En ook als je niks met BDSM hebt, zou je daar lessen uit kunnen trekken, vind seks therapeute Lori Michels: “Veel mensen hebben seks waar ze uiteindelijk geen ultiem plezier uit halen en ze weten niet hoe zat moeten uitten naar hun partner.” Terwijl in BDSM het heel natuurlijk is om tijdens aftercare erover te praten.

Hoe zou je dit kunnen toepassen in je vanilla relatie? Het is okay dat je niet precies weet hoe het gesprek te starten, een goed begin is om gewoon te zeggen wat je voelt. Als je je ongemakkelijk voelt, zeg dat dan hardop: “Benoem de emotie die je ervaart. Dat maakt het makkelijk voor jou en brengt jullie op dezelfde golflengte”. Voorkom vragen als ‘hoe was het voor jou?’, want eigenlijk is alleen ‘goed’ daar het juiste antwoord op en is de ruimte om in gesprek te gaan verdwenen. Vraag wat je favoriete momenten waren, wat je kan doen om het spannender of beter te maken.