Waar moet je op letten bij een bondage sessie?

bondage sessie

Er is gevaar in alles wat we doen. Misschien wordt je wel geraakt wordt door een auto al je naar de overkant van de straat loopt naar jouw bondage sessie. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het goed is om bewust te zijn van de risico’s. Sommige bondage risico’s zijn meer als een wandeling over het zebrapad op een zonnige dag, nadat je twee keer in beide richtingen hebt gekeken. En sommige bondage risico’s zijn meer als het schuin overstekken van een drukke snelweg op een regenachtige nacht in zwarte kleding. Niemand suggereert dat je altijd een helm zou moeten dragen tijdens het oversteken van de straat. Echter, weten wat de specifieke risico’s zijn en en het nemen van maatregelen om deze risico’s te verminderen is zeer belangrijk.

Algemene aandachtspunten voor veiligheid bij bondage sessie

 • Laat iemand nooit alleen tijdens bondage! Misschien wil je de illusie creëren dat de onderdanige alleen is, maar er zal altijd iemand bij moeten blijven. Het alleen laten tijdens bondage is de nummer een oorzaak van BDSM-gerelateerde dood.
 • Vermijd bondage spelletjes onder invloed van drugs of alcohol.
 • Wees alert op psychologische reacties zoals paniekaanvallen, claustrofobie, etc. Begin langzaam, communiceer en check regelmatig of het goed gaat.
 • Striemen kunnen op alle lichaamsdelen voorkomen. Spreek duidelijk met elkaar af voor welke lichaamsdelen dit niet oké is, omdat sommige lichaamsdelen niet altijd verborgen kunnen worden in het dagelijks leven (polsen, bijvoorbeeld).
 • Vallen is altijd een risico met bondage. Als de armen, polsen of enkels vastgebonden zijn, betekent dit dat de onderdanige zich niet zelf kan opvangen als hij of zij valt. Het verplaatsen van de onderdanige brengt daarom risico’s met zich mee. Als je de onderdanige verplaatst, zorg dan dat je hem of haar zorgvuldig ondersteunt.
 • Flauwvallen is een ander relatief veel voorkomend bondage ongeluk. Het risico wordt verhoogd wanneer de onderdanige wordt vastgehouden in een verticale positie, als de knieën zijn vergrendeld, of er een plotselinge positie wisseling gemaakt wordt.
 • Gags (knevels) vereisen gespecialiseerde kennis en hebben een hoger risico, vooral in combinatie met andere vormen van bondage.
 • Zorg altijd voor een methode voor om de onderdanige direct en op een veilige manier te bevrijden door bijvoorbeeld een speciale veiligheidsschaar bij de hand te hebben.
 • We raden je aan om nooit een touw rond de nek of penis te gebruiken, omdat de risico’s hiervan zeer hoog zijn! Denk bijvoorbeeld aan ademhalings- en doorbloedingsrisico’s.

Naast deze algemene veiligheidsrisico’s, bestaan er risico’s met betrekking tot een verminderde doorbloeding en zenuwbeschadiging in een bondage sessie. Hieronder lees je meer over deze risico’s.

Verminderde doorbloeding

Tekenen van problemen met de bloedsomloop zijn temperatuurverandering (bijvoorbeeld koeling van het been), kleurverandering, en gevoelloosheid. Deze tekenen en symptomen treden doorgaans LANGZAAM op.

Het kan enige tijd duren voor er weefselschade optreed. Echter, het afknellen van de bloedvaten zal geen extra plezier opleveren tijdens het bondage spel en kan ook detectie van schade aan de zenuwen compliceren. Afknellen van de bloedvaten en problemen met de bloedcirculatie moeten daarom voorkomen worden.

Zenuwbeschadiging

Signalen van (risico op) zenuwbeschadiging zijn pijn (meestal beschreven als scherp/stekend), zwakte, benauwdheid, stress, tintelingen en ongevoeligheid. Deze verschijnselen komen vaak SNEL opzetten, soms direct, en moet onmiddellijk worden opgevolgd ter voorkoming of beperking van schade op de lange termijn.

Zenuwbeschadiging kan veroorzaakt worden door:

 • het uitrekken van de zenuwen, bijvoorbeeld uitgestrekte armen boven het hoofd gedurende langere tijd
 • Door compressie, bijvoorbeeld touw dat strak tegen de oksel drukt
 • Scheerkracht, bijvoorbeeld strak gebonden touw over de armen trekken. Scheerkracht is het parallel langs elkaar glijden van oppervlakken en kan ernstige zenuwbeschadiging veroorzaken
 • Het samenspel van 6 basisfactoren heeft invloed op de mate van zenuwbeschadiging:
 • Individuele verschillen wat betreft de kwetsbaarheid van de zenuwen. Sommige mensen lijken nergens last van te hebben, andere mensen lijken al zenuwbeschadiging te krijgen als je naar hen kijkt
 • Plaats op het lichaam waarop de bondage plaatsvindt. Sommige plekken hebben een hoger risico dan anderen. Denk bijvoorbeeld aan bovenarmen; dit vormt in het algemeen een hoger risico in vergelijking met de dijen of enkels.
 • Duur van de compressie. Schade aan de zenuwen gebeurt in fasen – het tijdig verwijderen van de bondage kan letsel beperken tot een kleine in plaats van een ernstige verwonding
 • De ernst van de compressie of scheerkracht de toegenomen ernst van compressie en het risico van het scheren is een onderdeel van What Makes schorsing bondage algemeen hoger risico dan verdieping werk.
 • Stretch- en spanningspositionering. Dit verschilt ook weer enorm per individu. Houd in gedachten dat stretch- en spanningspositionering de kwetsbaarheid voor compressie groter maakt.
 • Omgeving, zowel intern als extern
 • In de regel geldt: hoe meer kracht en hoe langer de duur, hoe groter de schade uiteindelijk kan zijn. “Mechanismen van zenuwbeschadiging omvatten directe druk, repetitieve microtrauma en uitrekken of compressie. De mate van schade houdt verband met de ernst en omvang (tijd) van de compressie.”

De meeste incidenten van zenuwbeschadiging worden veroorzaakt door een combinatie van een groot deel van de zes factoren zoals hierboven beschreven. Zenuwbeschadiging is ook mogelijk zonder enige waarschuwing of symptomen, en zelfs met een ervaren dominant die alle bondage regels goed volgt.

Er is veel bewijs dat zenuwschade cumulatief is, wat betekent dat de beschadiging zich opstapelt en uiteindelijk uit in daadwerkelijke zenuwbeschadiging. Anders gezegd, het kan “de druppel zijn die de emmer doet overlopen”.

Ben je nu goed op de hoogte van de risico’s? Dan wensen we je veel plezier in een goede bondage sessie! Kijk eens in onze webshop om te zien welke bondage materialen er allemaal beschikbaar zijn voor een goede bondage sessie.

Een gedachte over “Waar moet je op letten bij een bondage sessie?

Reacties zijn gesloten.