Sekswerkers woedend: ‘We worden gewoon kapotgemaakt’

De sekswerkbranche is woest dat zij haar deuren nog altijd gesloten moet houden tot 1 september, terwijl sportscholen en sauna’s in principe wel op 1 juli open mogen en mensen in contactberoepen inmiddels weer aan de slag gegaan zijn. Ze voelen zich niet serieus genomen. „Het is meten met twee maten.”

„We worden gewoon kapotgemaakt!” Rob Teuben, exploitant van het bordeel Coco Plaza in Duiven, trilt van woede. „Het is gewoon niet uit te leggen dat sauna’s en sportscholen, waar tientallen mensen bij elkaar komen, weer open kunnen; terwijl bij ons, waar één op één contact is, dat niet kan. Na de eerste persconferentie in maart is ons beroep bijna niet eens meer ter sprake gekomen. Het zal wel door ons imago komen, we worden niet serieus genomen. Het lijkt wel alsof ze van ons af willen.”

Teuben vindt dat het besmettingsgevaar bij sekswerkers zeker niet groter is dan bij contactberoepen als tatoeëerders. „Die werken tenslotte ook binnen anderhalve meter. En zeg nou eerlijk, is het verschil tussen een gewone massage, wat wel weer gewoon mag, en een erotische massage, wat niet meer mag, nou echt zo groot?”

Raamprostituees

De branche benadrukt dat er altijd al hygiënisch gewerkt werd. „Zoenen vond niet eens plaats op de Wallen voorafgaand aan de coronacrisis en we wasten toen al regelmatig onze handen”, zegt Felicia Anna, voorzitter van Red Light United dat de belangen van de raamprostituees behartigt. Dat beaamt Teuben. „We stonden altijd al onder streng toezicht van de GGD. Al voor de coronatijd hadden we desinfectiemiddelen in de ontvangstruimte klaarstaan, was er goede ventilatie en werden er condooms gebruikt. We zijn echt geen losgeslagen branche hoor.”

De sekswerkers van de Wallen hebben een protocol opgesteld waarmee het beroep in hun ogen op een veilige en verantwoorde manier weer kan worden uitgevoerd. Daarin staat dat een gezondheidscheck vooraf verplicht is. Ook zal de temperatuur opgemeten worden, terwijl handmatige seksuele handelingen alleen toegestaan zijn als er handschoenen gedragen worden. Mondkapjes zijn verplicht, terwijl orale seks helemaal niet mag. Gemeenschap kan alleen als er daarbij niet naar elkaar gekeken wordt. Een sekswerker mag bovendien maar één klant tegelijk ontvangen.

Glory hole

Belangenorganisatie SekswerkExpertise meldde eerder al dat er veel creatieve ideeën zijn, waaronder zelfs het concept van een glory hole, een gat in plexiglas waar het geslachtsdeel doorheen gestoken kan worden. Teuben: „En ik kan genoeg standjes bedenken waarbij je elkaar niet recht in het gezicht aankijkt.”

Ligt het gevaar niet op de loer dat die strakke discipline losgelaten wordt als de passie toeslaat? „Uiteindelijk is het voor onze meisjes ook een zakelijke transactie, die weten echt wel wat ze doen”, zegt Teuben. Door de inmiddels maandenlange sluiting vreest hij voor zijn bordeel. „Ik heb mijn aflossingen moeten stopzetten. Als ik pas op 1 september weer open mag, ben ik een ton aan euro’s kwijt. Dan ga ik het echt niet lang meer volhouden.”

Op ’s lands bekendste plek voor sekswerkers, De Wallen in Amsterdam, is dat niet anders. „Het water staat bij alle ondernemers aan de lippen”, zegt Cor van Dijk van de ondernemersvereniging van de Burgwallen. „We hebben hier in Nederland best aardige regelingen met bijvoorbeeld de eenmalige compensatie van 4000 euro (tegemoetkoming schade Covid-19, red.), maar na zo’n lange periode raakt de bodem toch in zicht.”

Illegale prostitutie

Teuben wijst naar de openstelling van casino’s per 1 juli. „Het argument was daar dat er veel illegale gokpraktijken plaatsvonden. Maar doordat sekswerkers nog altijd niet aan de slag mogen, ontstaat er ook veel illegale prostitutie. Dat is toch hetzelfde argument? Dan moeten wij toch ook gewoon weer open kunnen?”

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie weten dat de versoepeling van de coronamaatregelen gespreid plaats moet vinden, omdat daardoor ook meer mensen de openbare ruimte zullen betreden. „Het kabinet maakt nog altijd keuzes op basis van de randvoorwaarden dat de zorg het aankan, kwetsbare mensen zo goed mogelijk beschermd worden en we meer zicht op en inzicht in de verspreiding van het virus krijgen. Daarom worden sommige maatregelen wel naar voren gehaald en sommige niet.”

Bron: Privehuizenblog.nl