Raambordeel, een goede investering?

wallen

Start Foundation – een maatschappelijk investeerder die banen wil creëren voor kwetsbare mensen – investeert 2,1 miljoen euro in een bordeel op de Amsterdamse Wallen. Directeur Jos Verhoeven verwacht te zijner tijd 4 procent rendement te maken.

Start kent bestuurders als Annemarie van Gaal, Femke Halsema en PvdA-burgemeester Han Noten. Zijn die niet tegen prostitutie?

Jos Verhoeven: ‘Het is geen kwestie van tegen zijn. Prostitutie is er. En wij proberen de vrouwen te helpen door ze zelf het heft in handen te geven via hun coöperatieve stichting My Red Light. Die zal veertien ramen gaan exploiteren voor tussen de 40 en 45 prostituees. De bedoeling is op deze wijze de criminelen buiten de deur te houden.’

Is het een grote investering voor Start?

‘Start Foundation beheert het kapitaal dat is overgehouden aan de verkoop van het uitzendbureau Start. Daar zit 116 miljoen euro in. In dat opzicht is twee miljoen geen enorm bedrag. We zijn benaderd om hieraan mee te doen en hebben besloten er in te stappen. We bemoeien ons niet met de exploitatie. Dat doet de stichting helemaal zelf.’

Start is de enige investeerder?

‘Ja. Het gaat om de aankoop van vier panden. Aanvankelijk leek het 5 miljoen te kosten, maar dat was inclusief de grond. Dat ligt wat moeilijk in Amsterdam, vanwege de erfpacht. Naast de 2 miljoen in de aankoop, dragen we ook nog een ton bij in de exploitatie. Liever hadden we dat niet gedaan vanwege die dubbele pet. De ander vier ton voor het opzetten van de exploitatie komt van de Rabobank.’

En hoe houdt u in de gaten dat het niet misgaat?

‘Er zal een inventarisatie-analyse worden gemaakt van hoe dit project loopt. De stichting is een coöperatie, maar de huur moet wel worden betaald. We willen onze rendementsdoelstelling halen. 4 procent is een brutorendement. Er gaat ook nog wat af voor bestuursinspanning et cetera.’

Bron: Volkskrant.nl

 

Reactie van onze redactie:

Het klinkt allemaal prachtig maar realiteit en Gemeentelijke visie zijn 2 aparte zaken. Prostituees zijn goed in hun werk, geven van seks voor geld, dat zijn over het algemeen geen onderneemsters in de zin van runnen van een bedrijf. Dat willen de meesten ook niet want opleiding of ervaring daarvoor niet genoten, en ze willen hun werktijd gebruiken om geld te verdienen. Daarbij wisselen prostituees vaak van werklocatie of weer ander werk, en zijn andere prostituees hun directe concurrenten. Dus je hebt als raambordeel dan een hoop praktische problemen die dan niet gaan werken. Door geen continuiteit in de leiding etc. en de onderlinge concurrentie. Zoals het Hookerslid Prolover onder andere op het Hookers forum goed beschrijft:

Nou, dan zal ik ook maar even mijn informatie hier even neerzetten voor een update. Uit het haalbaarheidsonderzoek blijkt dat er in totaal 15 sekswerkers interesse hebben getoond in dit project. Echt brede interesse vanuit de prostituees is er dus niet. Van die 15 sekswerkers echter hebben slechts 6 sekswerkers de intentie om daadwerkelijk daar ook te gaan werken, de rest is er alleen omdat ze willen helpen bij de opzet, maar zien zelf niets om er zelf ook te gaan werken.

Betreffende het idee dat de sekswerkers zelf de boel zullen gaan runnen. Eén groot lachtertje. In het bestuursorgaan, bestaande uit de Raad van Bestuur, Raad van Toezicht en Raad van Advies, blijkt dat er slechts 3 sekswerkers in zitten. Aan de andere kant zijn er 4 andere mensen die zelf geen sekswerker zijn of zijn geweest die ook functies bedienen in het bestuur. Het merendeel is op dit moment dus geen sekswerker.

Bovendien zijn ze nog altijd haastig op zoek naar sekswerkers die interesse hebben om deel te nemen aan dit project, danwel in bestuursvorm, danwel om er gewoon te komen werken. Veel functies staan daarom nog altijd open, en men is al tijden aan de slag om middels veldwerk andere sekswerkers zo ver te krijgen om aan dit project mee te doen, zonder enig succes.

Maar helemaal opvallend is het feit dat medewerkers van andere bordelen zijn gevraagd om bij My Red Light te komen als beheerder. Kortom, de mensen die nu de sleutel van de kamer aan de dames geeft is straks dezelfde persoon als binnen de huidige bordelen. Niks door sekswerkers zelf gerund dus, maar gewoon dezelfde mensen als die er nu ook al zitten.
Prolover

Het klinkt allemaal leuk voor de buitenwereld deze plannen, maar insiders weten dat dit weer verkwisting van Gemeenschapsgeld is wat uiteindelijk ook haar doel niet bereikt. En wat als blijkt dat daar straks 1 of meerdere gedwongen dames werken of iets vd administratie niet in orde is? Is de Gemeente dan net zo streng als bij de andere vergunde bordelen met boetes en of sluitingen? De vraag stellen is het antwoord al geven… overigens neemt de illegale prostitutie met name in Amsterdam met de dag toe in de hotelontvangst en thuis en via airbnb. En die worden amper controleerd. Allemaal zonder vergunning werkende, geen zicht op gedwongenheid, minimale leeftijdsgrens van 21 jaar, belastingbetaling, hygiene, vergunning etc. etc. Struisvogelpolitiek dus, wat we niet zien, is er toch niet? Yeah right. Beter daar het geld en de mankracht in investeren, ipv dit paradepaardje van een Gemeentebordeel wat ook geen zekerheid geeft op ongedwongenheid. Laat de ondernemers hun werk doen, controleer dat netjes, en pak vooral de illegaliteit aan, dan ben je als overheid pas op de goede weg. En geef de vergunde bedrijven wellicht meer vergunningen of vierkante meters zodat pak je de illegaliteit aan en laat je de gecontroleerde legale bedrijven de ruimte om netjes prostitutie te exploiteren. Maar men zal wel verder slapen in Den Haag of bij alle Gemeentes waar prostitutie is (o ja die is overal, in de vorm van illegale prostitutie 😉 )