Utrechts bordeel La Cloche doet goede zaken dankzij Johan Derksen

La Cloche aan de Amsterdamsestraatweg deed twee weken geleden goede zaken. Het aanbod van het bordeel aan de jarige Johan Derksen om gratis gebruik te komen maken van erotische diensten haalde uitbundig de media. En dat was precies de bedoeling, aldus eigenaar Raymond.
AD 13-2-19

Wiens idee was het om Johan Derksen een vrijkaartje te geven voor twee dames en jacuzzi?

,,Onze marketingman Jan zat Veronica Inside te kijken en hoorde dat Derksen voor zijn 70ste verjaardag wel ‘wilde worden ingezeept door een paar lekkere wijven’. Jan zag daarin een kans. Derksen is populair en in het programma gaat het vaker over seks en prostitutie. Daar konden we mooi op inhaken, dacht hij. Dat hebben we vervolgens gedaan met advertenties in kranten en berichten op sociale media. Daarna was het afwachten.”

En?

,,Een sneeuwbaleffect van hier tot aan Tokyo. Onze gastvrouw werd gek gebeld door radiostations, klanten reageerden, het kwam aan de orde in talloze programma’s, van Shownieuws tot Boulevard. En op donderdag begonnen de mannen in VI er zelf ook nog eens over.”

De actie heeft veel publiciteit opgeleverd.

,,Heel veel. Gastvrouw Kim belde me nog of ze Wilfred Genee voor zijn radioprogramma Veronica Inside te woord zou staan. Als je het durft, gewoon doen, zei ik. Er werd haar door Genee gevraagd of Derksen echt welkom was en of hij in bad een sigaartje mocht opsteken. ‘Maar dan moet hij wel de ballen hebben om te komen’, zei ze. En ze vertelde dat we een sm-meesteres voor René van der Gijp hadden. Ze deed het erg goed. Derksen zei het zelf op tv: ‘Die dame van La Cloche heeft de zaak publicitair erg goed uitgemolken.”

U heeft Derksen vast geen cadeau aangeboden alleen omdat u hem zo’n aardige vent vindt.

,,Niet echt. Na de zomer is La Cloche na een lange verbouwing open gegaan. De gang moet er weer in komen, mannen moeten weten dat we er weer zijn. Maar het cadeau voor Johan is echt en de andere mannen van VI zijn ook welkom.”

Grote vraag: is Johan zelf al geweest?

,,Dat ga ik niet vertellen. Discretie is belangrijk in deze business. Er doen intern genoeg verhalen de ronde over BN’ers die bij ons en collega’s op bezoek komen. Tot aan politici en hoge ambtenaren aan toe. Maar dat hang je niet aan de grote klok, want dan komt er uiteindelijk niemand meer, omdat we niet te vertrouwen zijn.”

Voor alle duidelijkheid, Raymond heeft ook een achternaam, een woonplaats en naast drie zaken voor erotische dienstverlening (La Cloche, House of Dreams in Amersfoort en SM Studio Almere) ook enkele gewone bedrijven.

,,Maar ook ik heb te maken met de vooroordelen over de seksbranche. Van betaalde liefde wordt volop gebruik gemaakt, maar voor veel mensen is het vies en je belazert ook nog eens je vrouw. Dat is de dubbele moraal. Dat het ook op een nette manier kan, komt zelden in beeld. Dus moet ik ook voorzichtig zijn, want ik wil geen ‘normale’ klanten kwijt raken. En als het uitkomt dat ik in de erotiek zit, wordt een hypotheek lastiger of ze pakken de pinautomaat af. Ja, dat laatste gebeurt echt.”
U vertelde eerder dat de verbouwing zo lang geduurd heeft. Waardoor?

,,De vorige eigenaar is in 2012 begonnen met de verbouwing van de bovenetage tot woonappartementen met aparte ingang. Twee jaar later ging de zaak dicht om de begane grond onder handen te nemen. Maar de man werd ernstig ziek en de verbouwing zat tegen. Uiteindelijk lag het stil tot ik in mei 2018 de zaak van hem overnam. Het was toen een kwestie van snel de plannen aanpassen en het werk afmaken.”

Hoe ging het er in het oude La Cloche aan toe?

,,Dat weet ik alleen in grote lijnen. De club was tot diep in de nacht open, je betaalde als klant entree en zat dan in de barruimte met andere mannen en de werkende dames. Daar kon je met ze babbelen en een champagne of andere alcoholische versnapering nuttigen. De dames kregen een deel van die opbrengst, hadden ze toch wat verdiend, ook als de klant toch voor een andere vrouw koos. Dat animeren hoort echt bij een club. Daar komt een bepaald soort volk op af. Ondernemers met geld en een grote mond, of motorgangs die er hun clubhuis van willen maken. Sowieso was het horeca die tot diep in de nacht. Daar had ik geen trek in.”

Dus werd het een privéhuis.

,,Ja, meer voor de gewone man. Goedkoper ook. 120 euro voor een uurtje in plaats van 200. Er is nu geen bar meer en op dit moment schenken we geen alcohol. Ook de portier voor de deur is verdwenen. Wie aanbelt kan meteen door naar de hal waar je weer voor een deur staat. De gastvrouw kijkt even wie het is, zorgt dat er geen andere klanten op de gang zijn en laat je dan binnen.”

Wat als er een heel aangeschoten voetbalteam voor de deur staat?

,,Dan legt de gastvrouw netjes uit dat er niet genoeg meisjes voor een heel elftal zijn en dat we slechts één of twee mannen tegelijk naar binnen laten. Als je dat vriendelijk vertelt, gaat het eigenlijk altijd goed. En de meesten weten dat er camera’s hangen en een noodknop zit die ervoor zorgt dat de politie zo voor de deur staat.”

Oké, we zijn binnen, en dan?

,,De gastvrouw brengt je naar een kamer waar de vrouwen zich een voor een vrijblijvend voorstellen. De klant kan even vragen welke diensten mogelijk zijn, maar het moet geen geil gesprek worden. Als ze langs zijn geweest, vraagt de gastvrouw of er een geschikte dame bij zit. Zo ja, dan betaalt de man de tijd die hij nodig denkt te hebben – meestal cash maar pinnen kan ook – en vertrekt naar de kamer, al dan niet met jacuzzi. Dan volgt niet altijd seks. Er zijn verlegen klanten die daar niet aan toekomen, andere willen graag praten of gemasseerd worden. Laatst vertelde een van mijn dames dat ze door haar klant nu wist hoe ze een kozijn moet stellen. Maar er zijn ook heren die drie keer per week flink stoom afblazen. We krijgen trouwens opvallend veel piloten en doctoren over de vloer, en veel mannen die een Porsche rijden. Althans, dat zeggen ze. De dames maakt het niet uit, ze glimlachen minzaam zolang de klant maar schoon, vriendelijk en respectvol is.”

De dames staan op één zegt u, pas daarna komen klant en geld.

,,Vaak wordt dat niet geloofd, La Cloche is ook niet perfect, maar ik zeg dat met heel mijn hart. Het is een moeilijk vak, de knop moet om bij de sekswerksters. Dan is het niet aan mij om druk op ze uit te oefenen om bepaalde dingen wel of niet te doen. Ik wil mezelf in de spiegel recht aan kunnen kijken. Zo mag mijn medewerkster zelf besluiten dat ze zich niet aan een klant voorstelt. Omdat hij haar buurman is, ze het leeftijdsverschil te groot vindt of omdat ze slechte ervaringen heeft met die vent of om welke reden dan ook.”

U zegt dat mannen La Cloche een standaardtarief betalen en de extra diensten met de dames moeten afspreken.

,,Dat betreft zaken als tongzoenen, beffen, anaal, meerdere meisjes samen of SM. Plat gezegd: In een privéhuis zijn er meer mogelijkheden dan neuken en pijpen met condoom.”

Maar dat condoom is wel verplicht?

,,Ja, maar ik kan uiteraard niet de kamers controleren. Ik neem aan dat de vrouwen zo verstandig zijn. We bieden zonder condoom in ieder geval niet aan en als ik merk dat meisjes het wel doen, nemen we afscheid. Overigens komen instanties als de GGD regelmatig langs om voorlichting te geven en safesex-artikelen uit te delen.”

Het Zandpad is dicht, de Hardebollenstraat ontmanteld, op de Europalaan lopen de dames op hun laatste benen. Is dat fijn voor La Cloche?

,,Ik kan het niet vergelijken, daarvoor ben ik te kort eigenaar. Maar vanuit mijn functie zeg ik: laat het Zandpad maar dicht, want er gingen veel klanten heen. Aan de andere kant: ze lopen hier de deur nog niet plat. Dan is de vraag: waar zijn die heren? Vermoedelijk bezoeken ze vrouwen thuis of gaan naar een hotel. Het aanbod van illegaal werkende prostituees op internet is explosief gestegen. En hotelketens als Van der Valk zijn de grootste bordelen van Nederland, dat weet iedereen. De heren van Veronica Inside overnachten daar regelmatig en hebben dat vaker beaamd.”

Sluiten van het Zandpad heeft niks geholpen?

,,Nee. Meisjes die gedwongen werkten, doen dat nu ergens anders, in slechtere omstandigheden. De vrijwillig werkende vrouwen met goede legale werkplek aan het Zandpad zijn juist in de illegaliteit terecht gekomen. Ze betalen geen belasting meer, er is geen controle en ze zijn kwetsbaarder. Het wachten is op de volgende wantoestanden, want de politie doet wel wat, maar echt prioriteit heeft het niet. En ondertussen controleert de overheid bedrijven met vergunning zoals de mijne streng. Dat hoort zo, maar eerlijk is het niet.”


Na de uitnodging aan het adres van Johan Derksen werd gastvrouw Kim gek gebeld door radiostations, klanten reageerden, het kwam aan de orde in talloze programma’s, van Shownieuws tot Boulevard.