Kuisheidsgordel

Kuisheidsgordel op SMDOMEBroekrokken, door een bekende en zelfverklaard hypocriete cabaretier zijn ze gelijk gesteld aan kuisheidsgordels. Het meest anti-geile kledingstuk ooit gemaakt. Opgewonden raken van een vrouw die een broekrok draagt is net zoiets als dronken worden van Buckler. Er is mij gevraagd een artikel te schijven over broekrokken, kuisheidsgordels dus, voor alhier op Samarium. De ijzeren onderbroek, zoals een bekende van me ze steevast noemt, is een behoorlijk mythisch instrument dat door velen gewenst en verguisd wordt. Als er één speeltje is waar wij als BDSM-ers een haat-liefde relatie mee hebben is het wel de kuisheidsgordel. Geliefd als middel om blijk te geven van totale overgave, gehaat om zijn grote frustratie opbouwende eigenschappen, maar daarna weer geliefd als het dan eindelijk toch tot ontlading komt.

Historie

Laten we bij het begin beginnen, want er gaan veel verhalen over kuisheidsgordels. De bekendste is wel dat de kruisvaarders hun vrouwen voorzagen van een kuisheidsgordel om vreemdgaan te voorkomen. Ik heb daar nog geen sluitend bewijs voor gezien. Een variatie op dit verhaal zegt dat de vrouwen de kuisheidsgordel zelf aantrokken om zichzelf te beschermen tegen verkrachtingen. Een bekende draagster zou Catharina de Medici zijn, vrouw van Koning Hendrik II van Frankrijk en dochter uit een vooraanstaande Italiaanse familie. De gordel die aan haar is toegeschreven is nog steeds te bewonderen in het Musée de Cluny.

Hoe het nu echt zit? Daar is men nog niet zeker over. De Florentijnse kuisheidsgordel, die door de meesten wel herkend wordt als zodanig, lijkt te zijn uitgevonden in de vroege 15e eeuw. Maar ik heb ook wel gehoord van veel oudere referenties, zoals de kruistochten bijvoorbeeld. We zullen de geschiedenis achter ons laten en verder gaan met daadwerkelijk kuisheidsgordels die we deze dagen ter onze beschikking hebben. Voor het gemak noem ik even alle kunstmatige methoden die seksuele onthouding op een of andere manier afdwingen. In mijn uitleg zal ik beginnen met de meest minimalistische methoden, opbouwend naar de meest uitgebreide die mij bekend zijn.

Piercings

Het meest eenvoudige is door middel van hechtingen het ontoegankelijk maken van de geslachtsdelen. De oude Grieken naaiden bij mannelijke atleten de voorhuid dicht zodat de sporter zich niet liet afleiden door seksuele stimulatie. Dergelijke praktijken komen ook nu nog voor. In de BDSM-scene anno nu gebeurt dit voornamelijk door middel van piercings. Het idee is om een erectie bij mannen en penetratie van de vagina bij vrouwen te verhinderen. Schaamlippen of voorhuid worden gepierced en afgesloten door middel van gewone piercing sierraden of hangslotjes er zijn zelfs speciale sierraden voor te krijgen. Vrij eenvoudig uit te voeren, bij je piercer om de hoek kan je al terecht.

Er is hier ook een extremere versie van, meestal verward met besnijdenisrituelen. Ik praat hier om vrijwillige gedwongen kuisheid, BDSM hoort in mijn ogen met wederzijdse instemming te zijn. In de medische teksten kan je het terug vinden als infibulatie, het aan elkaar hechten van de schaamlippen. Op Body Modification Ezine heb ik het ook beschreven gezien als female nullification. Ook hier zijn gradaties in: soms word alleen de vagina bijna geheel afgesloten en is indirecte stimulatie van de clitoris nog steeds mogelijk. Anderen gaan zelfs over tot verwijdering van de clitoris. Ik heb ooit eens gesproken met een vrouw die vrijwillig een infibulatie had laten uitvoeren. Zij beschreef het uiterlijk van haar schaamheuvel als die van een Barbie. Een mannelijke variant, behalve castratie, ben ik hier nog niet van tegen gekomen.

Het mag duidelijk zijn dat deze vormen van kuisheid toepasbaar zijn op zowel korte als lange termijn. In feite zodra een piercing geheeld is kan een afsluiting in de vorm van sieraad of slot worden toegepast op zowel lange als korte termijn, de noodzakelijke hygiëne in achtnemend. Infibulatie heeft een veel permanenter karakter maar is in ook nog (gedeeltelijk) ongedaan te maken.

Kooien

De uitwendigheid van het mannelijke geslachtsdeel biedt wel weer andere opties om seksuele onthouding af te dwingen. Een erectie wordt door de meesten als onontbeerlijk geacht om tot seksuele bevrediging te komen als man zijnde. Als men de erectie verhinderd, dan is er dus ook geen gerief. Op dit principe zijn de kooien, op het web meest beschreven als chastity cages, gebaseerd. Ze zijn vrij eenvoudig en relatief goedkoop verkrijgbaar of zelfs zelf te maken. Meestal betreft het een buis of een buisvormige kooi die om de penis wordt gedragen. Vaak met een verankering achter de balzak die is afgesloten of verzegeld. Soms is er een verbinding aan een tailleband.

Deze kuisheidsgordels zijn in principe prima permanent te dragen. Wel wordt er aangeraden om regelmatig, bijvoorbeeld eens per week, de kooi te verwijderen voor hygiëneredenen en inspectie van de huid. Maar normaal functioneren wordt er niet mee gehinderd, vaak is het zelfs mogelijk om gebruik te maken van een urinoir.

Florentijnse gordel

Het Florentijnse model kuisheidsgordel is degene die het meest tot de verbeelding spreekt. Ook het model dat door de meesten wordt herkend als een kuisheidsgordel. Florentijnse gordels worden voor zowel mannen als vrouwen gemaakt. In diverse materialen met verschillende doeleinden. Ik groepeer ze voor het gemak zelf in twee categorieën: speelgordels en serieuze gordels.

Speel gordels zijn relatief goedkoop te krijgen. Vaak gemaakt van leer, verstelbaar voor verschillende maten maar verder eenvoudig uitgevoerd. De effectiviteit is bij de modellen die ik gezien heb minimaal. Of de gordel is eenvoudig te omzeilen of is niet draagbaar voor langere perioden. Meestal omdat er geen gebruik gemaakt kan worden van het toilet zonder de gordel af te doen. Ze zijn dus leuk als speelgoed in de toybox, maar verwacht er niet te veel van. Ze kennen hun beperkingen. Overigens heb ik het toiletbezwaar omzeild gezien door middel van het dragen van luiers onder de gordel.

Serieuze gordels lijken een soort van heilige BDSM graal te zijn. Gemaakt van staal en onverbiddelijk effectief van aard. De onbereikbaarheid wordt gevormd door het prijskaartje. Om een effectief en comfortabel te zijn moet een kuisheidsgordel goed passen en op maat gemaakt worden. Voor het bewerken van sterke materialen, zoals chirurgisch staal, is specifieke kennis en gereedschap nodig. Daarnaast vereist de productie veel tijd, het blijft handwerk. Dit alles drijft de prijs flink op, maar een goed gemaakte gordel doet daar dan ook wel wat voor terug: onvermurwbaar kuisheid afdwingen, zo nodig tot in de lengte van dagen.

In de basis zien alle serieuze Florentijnse gordels er hetzelfde uit. Eén band om de taille, een tweede gaat door het kruis van de drager. Veelal aan de voorzijde een brede band die tussen de benen in overgaat in twee kettingen bevestigt aan de achterzijde van de tailleband. Dit houdt de anus vrij voor ontlasting. Soms is de kruisband van voor tot achter één geheel met een gat ter hoogte van de anus om ontlasten mogelijk te maken. Weer andere variaties gebruiken een staalkabel die tussen de billen wordt gedragen en bij toiletbezoek slechts minimale hinder veroorzaakt. De laatste twee varianten verhinderen anale penetratie, bij de eerste is dat nog wel mogelijk. Sommige gordels hebben een verwisselbaar systeem, of bieden de mogelijkheid tot bevestigen van een anale plug.

media_xl_4008923Bij herenmodellen wordt de penis wederom in een buisconstructie opgesloten, doorgaans naar beneden en naar achter gericht. De urineren blijft mogelijk, maar zal wel zittend moeten gebeuren. Dit is voor sommigen nog een welkome vernederende bijkomstigheid. Er zijn ook exemplaren die de penis en balzak geheel doen ‘verdwijnen’. Dit soort gordels wordt veelal gebruikt voor forced feminization. Door penis en balzak strak tegen het lichaam te drukken wordt er een vrouwelijke venusheuvelvorm gecreëerd.

De dames modellen zijn weinig verschillend van de herenmodellen. Het grootste verschil is de afwezigheid van de penisbuis. Meestal is er een gleuf waardoor de buitenste schaamlippen heen steken. Dit maakt dat urineren en menstruatie ongehinderd doorgang kunnen vinden. Soms is deze gleuf op zijn beurt weer afgedekt met een gaas of kooi-achtige constructie om ook stimulatie van de buitenste schaamlippen te verhinderen. Als optionele extra is er op diverse modellen nog een vaginale plug op de kruisband te bevestigen.

Een uitbreiding op de Florentijnse gordel die ik vaak ben tegen gekomen zijn een paar banden om de dijbenen. Deze zijn door een kort kettinkje met elkaar verbonden om het spreiden van de benen te voorkomen. Het is een middel van extra zekerheid, zodat ook vanaf de zijkant de clitoris of schaamlippen niet te stimuleren is. Als bijkomend effect verkleind een dergelijk setje dijbeenbanden ook nog eens de lengte van de stap die gezet kan worden. Daarom is deze optie ook populair bij herengordels.

Tot slot

In een vogelvlucht heb ik hier de meest voorkomende kuisheidsgordels besproken. Maar er zijn nog veel meer variaties ontstaan in de fantasie van velen. De rijke fantasie, die geprikkeld word door het idee van gedwongen seksuele onthouding. Iets wat door velen zowel gewild als gehaat is. Als je interesse hebt in kuisheidsgordels: verdiep je erin! Het is een behoorlijk wondere wereld, die zich verder strekt dan alleen de BDSM-gemeenschap. Ook in dagelijks leven is er door de jaren heen aandacht aan besteed en in allerlei vormen zijn ze in diverse culturen voorgekomen.

Ik wil nog wel een persoonlijk advies geven. Als je besluit een kuisheidsgordel te gaan dragen: denk dan aan je eigen veiligheid. Zorg ervoor dat je in noodgevallen de gordel kan openen en afdoen. Dit hoeft geen afbreuk te doen aan de zekerheid die de gordel biedt. Denk aan een reserve sleutel in een verzegelde hanger om je nek. Of breng op de gordel zelf een niet te hersluiten verzegeling aan. Neem ook de nodige hygiëne in acht. Voorkom problemen en inspecteer regelmatig de huid die wordt bedekt door een gordel. Let op schuur- en drukplekken. Houd de huid ook goed schoon. Ik adviseer om op zijn allerminst eenmaal per week de gordel af te doen hiervoor. Maar persoonlijk zou ik voor niet minder dan om de dag gaan.

Verder wens ik je alle plezier en vooral frustratie toe in je gordel.