Kinky versus Fetisj: Het verschil uitgelegd door een sekstherapeut

Wat is het verschil tussen kinky en fetisj? Was jij je bewust dat deze twee termen echt iets verschillen? Velen denken dit te weten, maar er bestaan misverstanden over. In dit artikel leggen we de verschillen uit.

Wat is kinky?

“Kinky is iets seksueels wat iemand met zichzelf of in samenspraak met anderen wil doen” is het begin van de uitleg van sekstherapeut Dr. Rosara Torissi in gesprek met PureWow.com. “Het is meestal iets wat gezien wordt als een seksuele activiteit die buiten het gemiddelde valt.”

Wat kinky is, is erg subjectief. Denk maar aan het aanschaffen van seksspeeltjes, je schoonouders zouden dit misschien al kinky vinden. Terwijl je beste vrienden het doodnormaal vinden en er niet van opkijken.

Wat is een fetisj?

Een fetisj is in zekere mate te vergelijken met kinky, met het grootste verschil dat een fetisj iets is wat in meer of mindere mate noodzakelijk is om seksueel opgewonden of echt seksueel plezier te hebben. Dit kan daad zijn (buitenseks bijvoorbeeld), met lichaamsdelen zoals voeten, of met voorwerpen zoals hoge hakken, latex kleding of allerlei andere dingen. Wij kennen bijvoorbeeld het verhaal van de broodfetisj.

Degene met een fetisj, heeft het voorwerp of de daad echt nodig om tot seksueel genot te komen. Of in gedachten of door interactie te hebben met het voorwerp.

Wat is dan precies het verschil tussen kinky en fetisj?

Er zit overduidelijk een overlap tussen kinky en fetisj, waardoor het soms verwarrend is. Dr. Torissi ziet het zo: “Het is het verschil tussen iemand vindt het leuk om iets te doen of iemand moet het doen om seksueel genot te ervaren”.

Als voorbeeld, denk aan je buren die seks hebben en jij wordt daar op dat moment opgewonden van. Dat kan je zien als kinky. Maar als je moet luisteren naar anderen die seks hebben om zelf opgewonden te worden, dan is het een fetisj.