Dit zijn de 5 grootste misvattingen over BDSM

BDSM is niet alleen maar SM-kelders en het is al helemaal niet vol met ’50 shades’ achtige taferelen. Er zijn veel misvattingen over BDSM en het blijft daardoor toch een beetje in de taboesfeer hangen. En dat is niet nodig en door de grootste misvattingen te benoemen kan het taboe dat erop heerst wat opgeheven worden.

Dus hierbij, de 5 grootste misvattingen over BDSM (tekst gaat verder onder de foto).

1 BDSM gaat alleen maar over pijn

In BDSM kan pijn absoluut een onderdeel zijn, maar het is geen must. Er zijn zeker mensen in de community waar pijn een must is, maar er zijn er ook velen waar dat niet het geval is. BDSM gaat veel meer over de machtsverhouding tussen de dominant en de onderdaan. En hoe dat ingevuld wordt, is helemaal afhankelijk van die twee personen. Dat kan bondage zijn, zintuigen beperken door blinddoeken, kietelen en allerlei andere variaties waar geen pijn-elementen bij komt kijken.

“In BDSM gaat het verder dan alleen het fysieke gevoel van genot of pijn. Het gaat meer om de dynamiek tussen de partners en veel minder over welke speeltjes en accessoires er gebruikt worden” zegt seks coach Lorrea Bradbury tegen insidehook.com.

2 BDSM gaat in tegen de wederzijdse toestemming

De gemiddelde persoon ziet BDSM en denkt dan waarschijnlijk aan SM-scenes in porno waar een dominante man of meerdere mannen een vrouw spanken, slaan en gebruiken voor eigen lust. Het deel dat je niet ziet is, dat er in het echte leven een cruciaal overleg is tussen de dominant en onderdanige. Alles wat de dominant wel (of juist niet) doet is duidelijk besproken.

Kenneth Play, oprichter van Sex Hacker Pro: “De basis van een gezonde kinky dynamiek is dat beide partijen willen dat de ander er succes en winst uit haalt. Zelfs als een onderdanige provoceert en tegendraads is (brat), wil ze uiteindelijk dat de dominant succesvol is in het domineren van hem/haar. De onderdanige wil dat de dominant de kracht vindt om door te gaan in de dominante rol. En als de dominant de onderdanige tot zijn/haar limieten brengt, wil de dominant dat de onderdanige de kracht vindt om in die rol te blijven.”

3 BDSM is niet bereikbaar voor ‘gewone’ mensen

Het beeld van een slaaf/slavin die 24 uur per dag leeft voor de dominant en elke dag naar SM-kelder gaan om aan andreas-kruis vastgebonden te staan en zweepslagen krijgt, is echt een uitzondering. Gebeurd dit? Ja, maar bij de overgrote meerderheid werkt het niet zo.

BDSM is toegankelijk voor iedereen. En het blijkt uit recent onderzoek dat het behoorlijk gebruikelijk is dat mensen een kinky fantasie hebben. Dat betekent niet dat je houdt van zweepslagen of hangen aan touwen, maar bepaalde seksuele elementen kunnen een voorkeur hebben. Je vindt het prettig dat je partner de leiding neemt in de slaapkamer, of juist andersom. Of je houdt ervan om verrast te worden met nieuwe speeltjes of standjes. Voor sommigen is dit ook kinky, het is maar net wat je gevoel erbij is.

BDSM is niet in één klein hokje te plaatsen.

4 BDSM is vrouwonvriendelijk

Deze misvatting staat heel ver van de realiteit. Sterker nog, Female Domination waarbij de vrouw de dominant is, is zeer gebruikelijk. En Femdom geeft enorm veel kracht aan de vrouw die controle neemt over haar sub. Waarbij de traditionele man/vrouw rollen ook nog volledig omgedraaid kunnen worden.

Maar ook vrouwen die onderdanig zijn, hebben veel macht zo legt Bradbury uit: “Grenzen en limieten worden vooraf afgesproken en de onderdanige bepaald dus net zo goed wat er wel of niet gaat gebeuren.”

5 BDSM is onveilig

BDSM gaat niet om schade toedienen, het gaat om de machtsverhouding stelt Bradbury: “In een gezonde BDSM-relatie wordt een veilige omgeving gecreëerd, waar in vooraf afgesproken kaders een fantasie wordt uitgevoerd.”