BDSM is goed voor je!

BDSM is goed voor je

Jarenlang werd er door velen getwijfeld of mensen die aan BDSM deden wel in orde waren en of het geen kwaad voor je kon lichamelijk of mentaal. De Universiteit Tilburg heeft onderzoek gedaan naar BDSM en kwam tot een vrij verrassend resultaat: BDSM is goed voor je. Niet zozeer qua fysiek, maar mentaal zijn BDSM-ers meer dan in orde. BDSM staat voor Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadism and Masochism (S&M or S/M).

Lange tijd werd juist het tegendeel verwacht – en geschreven. BDSM zou een ongewone fixatie zijn en zelfs een afwijking kunnen zijn. Aan die classificering lijkt nu een einde aan te komen. Uit onderzoek bij meer dan 900 BDSM-ers blijkt dat ze psychologisch gezond zijn, maar ook minder neurotisch, meer extrovert, meer openstaand voor nieuwe ervaring, meer zelfbewust, minder gevoelig waren voor afwijzing en zelfverzekerd zijn dan mensen met normale sekslevens.

Brengt ons op de vraag: wat is normaal en wat is een parafilie (een seksuele afwijking)? BDSM wordt nu geschrapt uit het register met parafilieën, veertig jaar geleden was dat homofilie.
Er is dus progressie in het denken van mensen.