De collar in BDSM (halsband)

Collar - Meesteres Vernice met slaaf aan de ketting
Meesteres Vernice houd haar slaaf stevig onder controle met een ketting aan de collar

Collar is de Engelse term voor halsband. En zoals met zoveel Engelse SM termen, wordt in de Nederlandse BDSM community het Engelse woord gebruikt.

Een collar heeft een dubbele functie. Het is een spel te gebruiken als attribuut, maar in een SM-relatie heeft de collar een teken van verbintenis tussen een Dominant en onderdanige.

Collar in BDSMCollar in SM spel

Het wordt tijdens een SM spel gebruikt als halsband. In principe is dit hetzelfde wat je zou doen bij een hond, dus het kan gebruikt worden in het spel als een vernederend effect. Maar het kan ook simpelweg zijn om de onderdanige beter te sturen. Aan de halsband wordt een riem of ketting gemaakt die de Dominant in handen heeft. De slaaf wordt letterlijk voortgetrokken in de ruimte. Als je de metafoor van de hond doortrekt, gaat de slaaf dus ook op handen en voeten achter de Meester/Meesteres aan.

Collar in een BDSM relatie

Deze ‘halsband’ wordt niet eens zozeer in het spel gebruikt. Sterker nog, het is soms niet eens een echte halsband. Verwarrend he? 🙂

Een collar geeft aan dat er een verbintenis tussen een slaaf en een Meesteres. Bijvoorbeeld als teken dat de slaaf een eigenaar heeft, maar het kan ook een ceremoniële functie hebben. Zie het als de trouwring in een huwelijk, maar dan rond de nek van alleen de onderdanige.

Collar in BDSMIn de praktijk wil je niet op je werk, in de supermarkt of bij je schoonouders zitten met zo iets opvallends om de nek. Daarom kan deze ook vervangen worden door een ketting die niet zo opvallend is. In principe moet de Dominant de enige zijn die de collar (of vervanging daarvan) af doet.